Sušenky ze sladkých brambor a hrušek

pinit

Přijde mi, že v našich končinách nejsme moc zvyklí používat sladké brambory v české kuchyni. S přirozenou rostlinnou stravou a výživou Dr. McDougalla založenou na škrobech se u mě v kuchyni vcelku zabydlely. Naší rodinnou zlatou stálicí ze sladkých brambor je krémová horká čokoláda.

Pokud jako Dr. McDougall zakládáte svůj jídelníček na každodenní přítomnosti škrobů, jsou tyto sušenky skvělé na cesty nejenom jako sladkost, nýbrž i jako příruční zásoba škrobů ;-).

Potřebujeme pečené sladké brambory a pečené hrušky. V receptu uvádím jejich přípravu samostatně, ale samozřejmě můžete brambory i hrušky upéct na jednom plechu. Dávejte si však trochu pozor – hrušky se mohou upéct rychleji a v tom případě bude třeba je z trouby vyndat dříve než brambory.

(Zdroj a inspirace: Chef AJ)

Obtížnost: Středně obtížné
Porce: 44
Vhodné období: Vhodné po celý rok

Suroviny

Pokyny

Pečené sladké brambory

  1. Sladké brambory dobře omyjeme, necháme ve slupce a rozřízneme napůl. Rozříznutou půlkou položíme na pečicí papír na plech.

    Brambory tedy leží slupkou nahoru a my slupku několikrát propíchneme vidličkou

  2. Sladké brambory pečeme cca 35 minut na 180 °C do měkka. Zda jsou upečené, můžeme zkontrolovat píchnutím vidličky.

Pečené hrušky

  1. Hrušky omyjeme, rozkrojíme na půl a zbavíme stopky, jádřince a uschlého zbytku květu na spodu (u nás tzv. bubáka).

  2. Očištěné hrušky položíme slupkou nahoru a pečeně cca 30 minut na 180 °C.

Příprava směsi

  1. Vystydlé pečené sladké brambory a hrušky vložíme do mísy, přidáme banán a ručním mixerem rozmělníme do hladka.

  2. Vmícháme jednu lžíci směsi koření na jablečný koláč.

  3. Nakonec přidáme ovesné vločky a všem dobře promícháme.

  4. Směs necháme cca 30 minut stát, aby vločky nasály vlhkost.

Dehydratace či pečení

  1. Pečení v troubě

    Polévkovou lžící či lžící na zmrzlinu vytvoříme kuličky podobné velikosti, které dáme na pečicí papír na plech.

    Mokrými prsty pak z každé kuličky vytvarujeme placičku.

    Pečeme do zlatova - cca 20 min. na 180 °C.

  2. Dehydratace

    Postup je velmi podobný.

    Polévkovou lžící či lžící na zmrzlinu vytvoříme kuličky podobné velikosti, které dáme na pečicí papír.

    Mokrými prsty pak z každé kuličky vytvarujeme placičku.

    Vložíme do sušičky a sušíme cca na 60 °C do požadované míry křupavosti. Zpravidla několik hodin.

Poznámky k receptu

  • Směs koření na jablečný koláč si jednoduše připravíte podle tohoto receptu.
  • Sladké brambory mají v mé kuchyni časté využití, proto si jich několik upeču do zásoby zpravidla každý týden a uložím do lednice.

Leave a Comment

Mohlo by se vám líbit...