Hnědá omáčka bez tuku (neboli „gravy“)

pinit

Neboli české UHO – univerzální hnědá omáčka. Ve velmi zdravé alternativě.

Já vím, u nás nemá UHO moc dobrý zvuk. Ale toto je skvělý recept a způsob, jak obohatit chuť třeba pečené zeleniny. Nebo bramborové kaše, jak ji mají rádi v USA – mashed potatoes with gravy.

(Zdroj a inspirace: Mary McDougall)

Hnědá omáčka bez tuku (neboli „gravy“)

Obtížnost: Pro začátečníky Doba vaření 10 mins Celková doba 10 min
Porce: 6

Suroviny

Postup

  1. V rendlíku smícháme zeleninový vývar a vodu. Přidáme sojovou omáčku a přivedeme k varu.

  2. Po lžičkách přidáváme celozrnnou rýžovou mouku. Vždy dobře promícháme, nejlépe metličkou.

    Za stálého varu a míchání vyčkáme, až tekutina zhoustne.

    Buďte trpěliví, mouku přidávejte po menších dávkách - vždy chvíli vařte, abyste viděli, nakolik omáčka zhoustne. Možná nebude třeba ani celých tří polévkových lžic mouky.

Poznámky k receptu

  • Celozrnnou rýžovou mouku snadno nakoupíte v prodejnách se zdravou výživou či na internetu.
    • Můžete si ji také sami připravit ve výkonném mixéru. V tom případě ještě mouku před použitím prosijte, aby neobsahovala tuhé části.