Nemasové burgery nabízejí rozmanitost ve stravování. Existuje mnoho receptů, které kombinují různé suroviny, aby vznikl chuťově bohatý a vyvážený zážitek.
Nabízejí skvělé řešení pro ty, kteří z nejrůznějších důvodů chtějí svůj jídelníček odlehčit či zbavit živočišných produktů. Tyto burgery jsou často také bezlepkové a obsahují pouze rostlinné ingredience.
Burger z ovesných vloček a hub
O receptu
Nemasové burgery se dají péct v troubě, ale mnohé také grilovat. Tento burger je tvořen v základu ovesnými vločkami a houbami.
Suroviny
Postup
-
Rozehřejte troubu na 180 °C.
-
Ovesné vločky, vlašské ořechy a lněné semínko smíchejte v míse a dejte stranou.
-
V hrnci smíchejte vodu, tomatovou pastu a lahůdkové droždí. Přiveďte k varu. Touto směsí pak zalijte ovesné vločky, ořechy a lněné semínko, dobře promíchejte a nechejte máčet.
-
Cibuly a nakrájené houby dejte do hrnce a začněte dusit. Podle potřeby podlejte trochou vody. Přidejte česnek, oregano, bazalku, petrželku a černý pepř. Dávejte pozor, aby se nic nepřipálilo. Duste, až houby změknou a vypaří se všechna tekutina.
-
Ve velké míse dobře pro míchejte dušené houby s cibulkou, máčené ovesné vločky s ořechy a lněným semínkem a pokrájený mangold.
-
Mokrýma rukama vytvarujte ze směsi osm burgříků o tloušťce cca 2 cm. Rozmístěte je na pečicí papír na plech. V troubě rozehřáté na 180 °C pečte 20 minut na jedné straně, pak placičky obraťte a pečte dalších 15-20 minut na druhé straně.
-
Podávejte se svou oblíbenou oblohou v bulce. Nebo pokud se vyhýbáte běžnému pečivu, třeba s lilkem v tomatové omáčce se zeleninou.
Poznámky k receptu
Nebojte se počtu porcí, i když třeba vaříte jen pro dva. Burgery můžete zmrazit a mít kdykoliv při ruce.
Vlašské ořechy můžete nahradit 1/4 š mletého lněného semínka a budete mít burger zcela bez ořechů.