Slané ovesné krekry na trávení

pinit

Tak samozřejmě nejsou pouze na trávení. Především je to alternativa či obohacení pro lidi, kteří se vyhýbají obilí nebo chtějí vyzkoušet něco nového.

Vhodné jsou i pro děti jako namísto pufovaných chlebíčků. V tomto případě je však otázka, zda děti ocení příchuť daného koření. Nicméně bvch nepředjímala a dala dětem šanci se samy rozhodnout.

Použitá směs koření je typickým ájurvédským prostředkem. Fenykl, římský kmín a koriandr podporují dobré trávení (trávicí oheň), ale nepřidávají na horkosti. Můžeme si připravit i jako trávicí čaj – stejný díl od každého koření (celého) zalijeme vroucí vodou.

Suroviny

Postup

  1. Všechny suché suroviny smícháme v míse. 

    Koření použijeme buď mleté, nebo si sami nameleme v kávovém mlýnku. Čerstvě namleté koření má silnější, intenzivnější chuť.

  2. Přidáme vodu tak, abychom získali "hustší" hmotu (přibližně 1,5 šálku vody). Dobře promíchejte.

  3. Hmotu nechejte odstát a suroviny nasát (min. 10-20 min.). Možná bude posléze třeba přidat vodu.

  4. Těsto rozetřeme na pečící papír, na plech běžné velikosti. Vrstva by měla být tenká a rovnoměrná.

  5. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C po dobu cca 30 minut.

Poznámky k receptu

Himalájskou sůl můžete nahradit umeoctem či přidat tamari nebo ji podle svých preferencí zcela vynechat.

Vlastnosti: slané krekry, semínkové pečivo