Květákový dhál

pinit

Dhál je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších tradičních indických pokrmů. Obsahuje některou z luštěnin, vařených společně s aromatickým kořením a bylinkami. Dhál je nejen chutný, ale také zdravý, a proto je častým hostem na stolech po celé Indii.

Hlavní složkou dhálu jsou luštěniny, především červená nebo žlutá čočka. Jsou nejen bohaté na bílkoviny, vlákninu a živiny, ale také mají skvělou konzistenci po uvaření, snadno se rozpadají a vytvářejí hladkou a krémovitou texturu. Mezi další typické přísady patří cibule, česnek, zázvor, kurkuma, koriandr a římský kmín. Tyto ingredience dodávají dhálu bohatou a hlubokou chuť, která je charakteristická pro indickou kuchyni. Dhál se často podává s rýží nebo indickým chlebem, jako je naan nebo chapati. Může se také kombinovat s dalšími indickými pokrmy, jako je kari nebo rajta.

Luštěniny jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a železo, což je pro vegetariány a vegany skvělý zdroj důležitých živin. Dhál také obsahuje mnoho antioxidantů, které pomáhají v boji proti volným radikálům a podporují zdraví. Díky svému složení je dhál lehký a snadno stravitelný. Je to výborná volba pro ty, kteří chtějí zdravě jíst, a zároveň si pochutnat na vyváženém jídle.

Dhál je velmi variabilní pokrm a lze ho upravit podle osobních preferencí a chuti. Můžete přidat další zeleninu, jako jsou špenát, brambory nebo rajčata, Různé druhy koření a bylinek, jako je koriandr nebo citronová tráva, mohou dhálu dodat zajímavé a exotické aroma.

Dhál je pokrm, který ztělesňuje bohatou chuť a tradici indické kuchyně. Jeho jednoduchost ve složení a přípravě, spolu s výživnými a zdravotními přínosy, ho činí ideální volbou. Ať už jste fanouškem indické kuchyně nebo hledáte novou chuť, dhál je jídlo, které stojí za vyzkoušení.

Obtížnost: Pro začátečníky Doba přípravy 10 mins Doba vaření 30 mins Celková doba 40 min
Porce: 4
Vhodné období: Podzim

Ingredience

Postup

  1. Veškerou zeleninu pokrájenou na kousky velikosti, kterou máme rádi, vložíme do zeleninového vývaru a dáme vařit.

    Pokud nemáme zeleninový vývar, tak použijeme bio kostku zeleninového bujónu.

  2. Hned přidáme i červenou čočku a česnek. 

  3. Promícháme a přidáme čajovou lžičku koření kurkuma latté zázvor od firmy Sonnentor (viz poznámka).

  4. Vaříme cca 30 minut ns středním ohni. Občas promícháme.

  5. Na konci přidáme citronovou šťávu.

  6. Na konci můžeme na zjemnění přidat rostlinné mléko.

Poznámky k receptu

  • Koření kurkuma latté zázvor (Sonnentor) používám jako zkratku, když potřebuji „ochucenou“ kurkumu. Tato směs rovnou obsahuje kurkumu (47 %), skořici, sušený zázvor (13 %), mletý muškátový oříšek, kardamom a černý pepř (vše v bio kvalitě). Dávejte si pozor - tato směs může být poměrně řízná/silná, zejména pro děti. Zpočátku použijte méně, než se s ní seznámíte.

    Pokud nemáte zrovna tuto směs koření při ruce, ochuťte pokrm jednotlivým kořením. Nejdůležitější je zde kurkuma, která dodá žlutou barvu a spoustu prospěšných látek.

    Ano, skutečně je koření označeno jako „latté“, protože jeho hlavním účelem je příprava tzv. zlatého mléka. V zázvorové verzi je dobré třeba při nastydnutí nebo v chladném období. Sonnentor má ještě verzi „vanilka“ - tu obvykle na zlaté mléko preferuji. Je jemnější a jakoby do sladka, takový malý dezert.