Červená čočka se vaří vcelku rychle. Není třeba ji předem máčet. Proto se dobře hodí právě do polévek.
Polévka z červené čočky s citrónem
O receptu
Jednoduchá, rychlá a chutná polévka. Skvělá jako lehká večeře. Citrónová šťáva přidaná na konci celkově zvýrazní její chuť.
Můžete přidat sezónní zeleninu podle chuti.
Suroviny
Postup
-
Mrkev, řapíkatý celer, červenou čočku, mletý koriandr a římský kmín dejte do hrnce spolu se zeleninovým vývarem a přiveďte k varu.
-
Přikryjte poklicí a vařte na mírném ohni asi 20 minut. Cuketu přidejte později a vařte ještě 10 minut, aby se úplně nerozvařila.
-
V robotu či mixéru rozmixujte 1 šálek vývaru, kešu a citrónovou šťávu. Rozmixovanou směs vraťte do hrnce.
Místo kešu ořechů můžete použít kešu máslo, pak nemusíte mixovat. Nebo ořechy zcela vynechat a polévku pouze dochutit citrónovou šťávou.
-
Přidejte také špenát a krátce povařte.
-
Ochuťte černým pepřem a ozdobte hladkolistou petrželkou.
Poznámky k receptu
Pokud chcete polévku zcela bez tuku, vynechejte oříšky kešu a na konci ochuťte pouze citrónovou šťávou.
Místo špenátu můžete použít i jinou tmavou listovou zeleninu, třeba mangold.