Igorovy krekry

Krekry jsou silně protizánětlivé, takže napomáhají vytvářet vnitřní rovnováhu těla. Jsou bohaté na vlákninu, hořčík, fosfor,
pinit

Krekry jsou něco jako vitariánský chléb, avšak nikoliv z obilnin. Existuje spousta možností a receptů, z čeho krekry dělat. Mimo to, že jsou zdrojem živin, dodávají živému jídelníčku rozmanitost, konkrétně rozmanitost textury. Skvěle se hodí k živým sýrům a salátům.

Pozor! Krekry se suší (nejméně přes noc – 12 hodin), takže si je musíme připravit předem. Správně usušené mají v lednici vydržet i několik týdnů.

(Zdroj a inspirace: rawfamily.com)

Doba přípravy 15 mins Doba vaření 12 hrs Celková doba 12 hod 15 min
Teplota přípravy: 45  °C Porce: 40
Vhodné období: Vhodné po celý rok

O receptu

Z této dávky získáme cca 40 kusů o velikosti 5x5 cm.

Suroviny

Postup

  1. Lněná semínka nameleme třeba v mlýnku na kávu - dvěma šálky se míní, když jsou semínka ještě v celém stavu.

  2. Zbývající suroviny zpracujeme v robotu - je to rychlé a snadné.

  3. Směs smícháme s namletými lněnými semínky.

  4. Nyní směs můžeme (ale nemusíme) zakrýt utěrkou a v míse nechat přes noc mírně nakvasit, nebo ji zpracujeme rovnou bez fermentace.

  5. Ze směsi vytvoříme krekry požadované velikosti o tloušťce cca 1 cm a vložíme do sušičky (trouby). Necháme sušit, dokud nejsou nahoře křupavé a uvnitř měkké.

Poznámky k receptu

Nemáte sušičku?
Nahradí ji trouba nastavená na nízkou teplotu.

Nemáte kuchyňského robota?
Všechny suroviny můžete i najemno pokrájet. Lněné semínko je nejlepší namlít najemno v kávovém mlýnku, protože pak funguje jako pojivo, ale nejspíš se dá použít i vcelku.

 

Vlastnosti: semínkový chléb, krekry