Letos poprvé nám dozrály různé dýně… hokaidó, špagetová a máslová. Konečně jsme našli správné místo na zahradě.
V tomto receptu používám dýni hokaidó, protože se nemusí loupat a dobře se propeče.
Tento pokrm je hodně vydatný a jistě se hodí na sv. Martina, Díkůvzdání či k vánoční večeři.
Dýně hokaidó nadívaná pohankou a houbami
Suroviny
Pohanka na nádivku
Tmavá část nádivky
Dýně na zapečení
Postup
Pohanka
-
Nejprve si uvaříme pohanku. Do hrnce dáme vývar, pohanku, kysané zelí a česnek. Vaříme do měkka.
Tmavá část nádivky
-
V dostatečně velké nádobě s nepřilnavým dnem orestujeme cibuli. Dolejeme vždy malé množství vody, aby se cibule nepřipálila. Restujeme do hněda.
-
Přidáme na plátky nakrájené žampiony a na drobné kostičky nakrájený celer. Pokračujeme v restování a podlévání. Houby začnou pouštět vodu, tudíž nebude třeba tolik vody na podlévání.
-
Ochutíme tamari a umeoctem. Dobře promícháme.
-
Obě části nádivky smícháme dohromady.
Dýně na zapečení
-
Troubu rozehřejeme na 180 °C.
-
Dýni dobře omyjeme.
-
Vezmeme větší dýni hokaidó. Uřízneme pouze horní část i se stopkou, aby nám vznikla taková čepička či poklice. Dýni vydlabeme - zbavíme všech semínek.
-
Dýni napěchujeme nádivkou. Dobře ji upěchujeme lžící.
-
Dýni uzavřeme odříznutou horní částí a dáme péct na cca 30 až 45 minut až bude dýně měkká. To můžeme vyzkoušež vidličkou.
-
Upečenou dýni rozkrájíme na kousky k podávání i spolu s nádivkou.
Poznámky k receptu
Zkuste podávat s jadérky z granátového jablka. Jejich kyselost i sladkost a svěžest vše krásně doplňuje.
Hodí se i zelený salát.