Dýně hokaidó nadívaná pohankou a houbami

pinit

Letos poprvé nám dozrály různé dýně… hokaidó, špagetová a máslová. Konečně jsme našli správné místo na zahradě.

V tomto receptu používám dýni hokaidó, protože se nemusí loupat a dobře se propeče.

Tento pokrm je hodně vydatný a jistě se hodí na sv. Martina, Díkůvzdání či k vánoční večeři.

pinit
0 Přidat k oblíbeným
Dýně

Dýně hokaidó nadívaná pohankou a houbami

Obtížnost: Středně obtížné Doba přípravy 30 mins Doba vaření 40 mins Celková doba 1 hod 10 min
Porce: 6
Vhodné období: Podzim

Suroviny

Pohanka na nádivku

Tmavá část nádivky

Dýně na zapečení

Postup

Pohanka

  1. Nejprve si uvaříme pohanku. Do hrnce dáme vývar, pohanku, kysané zelí a česnek. Vaříme do měkka.

Tmavá část nádivky

  1. V dostatečně velké nádobě s nepřilnavým dnem orestujeme cibuli. Dolejeme vždy malé množství vody, aby se cibule nepřipálila. Restujeme do hněda.

  2. Přidáme na plátky nakrájené žampiony a na drobné kostičky nakrájený celer. Pokračujeme v restování a podlévání. Houby začnou pouštět vodu, tudíž nebude třeba tolik vody na podlévání. 

  3. Ochutíme tamari a umeoctem. Dobře promícháme.

  4. Obě části nádivky smícháme dohromady.

Dýně na zapečení

  1. Troubu rozehřejeme na 180 °C.

  2. Dýni dobře omyjeme.

  3. Vezmeme větší dýni hokaidó. Uřízneme pouze horní část i se stopkou, aby nám vznikla taková čepička či poklice. Dýni vydlabeme - zbavíme všech semínek.
  4. Dýni napěchujeme nádivkou. Dobře ji upěchujeme lžící.
  5. Dýni uzavřeme odříznutou horní částí a dáme péct na cca 30 až 45 minut až bude dýně měkká. To můžeme vyzkoušež vidličkou.

  6. Upečenou dýni rozkrájíme na kousky k podávání i spolu s nádivkou.

Poznámky k receptu

Zkuste podávat s jadérky z granátového jablka. Jejich kyselost i sladkost a svěžest vše krásně doplňuje.

Hodí se i zelený salát.

Vlastnosti: dýně hokaidó