Samozřejmě bez rafinovaného cukru! Sladíme pouze banánem a jablečným pyré.
Perníkové koření dodává mimo skvělé chuti také připomínku vánoc. Sušenky se tudíž hodí mezi vánoční cukroví.
Sušenky můžete péct v troubě nebo dehydrovat v sušičce – pak jsou křupavější a vydrží déle.
Ovesné sušenky s brusinkami
Suroviny
Postup
-
Banány rozmixujeme ponorným mixerem nebo rozmačkáme vidličkou a smícháme s jablečno-meruňkovým pyré.
-
Do tekuté směsi vmícháme perníkové koření.
-
Sušené brusinky pokrájíme na malé kousky a přidáme do směsi.
-
Postupně vmícháme vločky.
Směs pak nechávám chvíli stát, aby vločky nasály tekutinu. Vznikne hustá hmota.
Dehydratace či pečení
-
Pečení v troubě
Polévkovou lžící či lžící na zmrzlinu vytvoříme kuličky podobné velikosti, které dáme na pečicí papír na plech.
Mokrými prsty pak z každé kuličky vytvarujeme placičku.
Pečeme do zlatova - cca 20 min. na 180 °C.
-
Dehydratace
Postup je velmi podobný.
Polévkovou lžící či lžící na zmrzlinu vytvoříme kuličky podobné velikosti, které dáme na pečicí papír.
Mokrými prsty pak z každé kuličky vytvarujeme placičku.
Vložíme do sušičky a sušíme cca na 60 °C do požadované míry křupavosti. Zpravidla několik hodin.
Poznámky k receptu
Dehydratace zbavuje placičky vlhkosti. Sušenky pak jsou mnohem křupavější a dobře uskladněné vydrží velmi dlouhou dobu. Nejde nám o vytvoření placiček podle principů raw stravy.
Při pečení v troubě budou placičky rychleji připravené, budou upečené (:-)) a vydrží pár dnů.