Go Back

Vege boršč

Příprava 10 minutes
Vaření 30 minutes
Celkem 40 minutes
Typ pokrmu Polévka
Počet porcí 4

Suroviny
  

  • 1 kus červená řepa středně velká
  • 2 kus mrkev
  • 2 kus brambory velké
  • 5 kus jarní cibulka
  • 2 kus řapíkatý celer ks = řapíky
  • 150 gramy bílé zelí
  • 1 čajová lžička fenykl celý
  • 0,5 čajová lžička římský kmín celý
  • 1 čajová lžička koriandr celý
  • 2,5 l voda
  • 2 polévková lžíce citrónová šťáva

Postup

  • Do cca 4litrového hrnce si dejte vařit vodu.
  • Veškerou zeleninu pokrájejte na menší kousky a vložte do hrnce.
  • Fenykl, římský kmín a koriandr pomelte najemno v kávovém mlýnku a přidejte do vody se zeleninou.
    Při tomto způsobu přípravy koření z celého na čerstvě namleté je chuť nejintenzivnější. Samozřejmě můžete použít i předem namleté.
  • Polévku vařte cca 30 min. nebo do změknutí zeleniny.
  • Nakonec do polévky přidejte citrónovou šťávu.

Poznámky k receptu

  • Přidejte třeba také čerstvý kopr.
  • Ano, při přípravě této polévky se nepoužívá žádný olej. Všechny suroviny vložíte rovnou do vody a vaříte.
  • Ano, ani sůl. Dr. McDougall doporučuje používat sůl až teprve na talíři.  Přidána do vaření potlačuje sůl přirozenou chuť surovin. Při dosolení přímo na talíři, na povrchu pokrmu, pak přijde sůl do do přímého kontaktu s jazykem, my ji lépe a výrazněji vnímáme (na špičce a na okrajích jazyka vpředu). Dostává se nám tak uspokojení ze slané chuti při použití výrazně menšího množství soli. (Pokud tedy sůl vůbec potřebujete.)
QR Code linking back to recipe