Krekry jsou něco jako vitariánský chléb, avšak nikoliv z obilnin. Existuje spousta možností a receptů, z čeho krekry dělat. Mimo to, že jsou zdrojem živin, dodávají živému jídelníčku rozmanitost, konkrétně rozmanitost textury. Skvěle se hodí k živým sýrům a salátům.
Pozor! Krekry se suší (nejméně přes noc - 12 hodin), takže si je musíme připravit předem. Správně usušené mají v lednici vydržet i několik týdnů.
(Zdroj a inspirace: rawfamily.com)
Z této dávky získáme cca 40 kusů o velikosti 5x5 cm.
Lněná semínka nameleme třeba v mlýnku na kávu - dvěma šálky se míní, když jsou semínka ještě v celém stavu.
Zbývající suroviny zpracujeme v robotu - je to rychlé a snadné.
Směs smícháme s namletými lněnými semínky.
Nyní směs můžeme (ale nemusíme) zakrýt utěrkou a v míse nechat přes noc mírně nakvasit, nebo ji zpracujeme rovnou bez fermentace.
Ze směsi vytvoříme krekry požadované velikosti o tloušťce cca 1 cm a vložíme do sušičky (trouby). Necháme sušit, dokud nejsou nahoře křupavé a uvnitř měkké.
Nemáte sušičku?
Nahradí ji trouba nastavená na nízkou teplotu.
Nemáte kuchyňského robota?
Všechny suroviny můžete i najemno pokrájet. Lněné semínko je nejlepší namlít najemno v kávovém mlýnku, protože pak funguje jako pojivo, ale nejspíš se dá použít i vcelku.