Vařím bez přidaného tuku. Vařím bez přidaného oleje. Ani živočišného, ani rostlinného.
Zpočátku se mi to zdálo divné. ignorovala jsem, že v receptu nebyl uvedený žádný olej mezi surovinami ani v postupu, a vařila jsem, jak jsem byla zvyklá. To znamená základ jídla vždy na oleji.
Nevěděla jsem, jak na to. Naprosto se to vymykalo mé představivosti. Bez oleje? To přeci nejde. (Z rozmanitých důvodů, které rozeberu v jiném článku.)
Dnes tuk ani olej téměř nepoužívám – je jedno, jak kvalitním, bio, lisovaném za studena, super hyper nebo třeba skvělém ghí. (Slovíčko téměř používám spíše pro jistotu, abych se vyhnula případné nepřesnosti. Dá se říci nikdy. Nedokážu si vybavit, že bych olej poslední dobou vůbec použila.)
Připravovat jídlo bez oleje je vcelku snadné. Jedním z postupů je dobře rozpálit povrch hrnce či pánvičky.
Nuže, kdy je povrch dobře rozpálený?
Dobře rozpálený povrch hrnce či pánvičky ovšem neznamená „na plný knedlík“. Zpočátku je to trochu alchymie a zkoumání. Ale třeba vás to objevování bude bavit.
Správně rozpálený povrch poznáte následovně:
- Na rozpálený povrch nalijte čajovou lžičku vody a pozorujte, jak se chová.
- Voda se rozprskne na spoustu malých kapek, pak povrch není dostatečně horký.
- Voda se začne odpařovat, prskat, pak je povrch příliš horký.
- Voda se začne po povrchu pohybovat podobně jako rtuť, slije se do jedné či několika málo „rtuťových“ kapek, které se jako by kutálejí po dně, pak je povrch dobře rozpálený a můžete začít vařit.
V tu chvíli můžete do hrnce či na pánev vložit například nakrájenou cibuli a začít ji „smažit“, za stálého míchání, posléze podlít trochou vody či zeleninového vývaru.
Postupem času objevíte, které suroviny obsahují dostatek vody a můžete je přidat do základu najednou (např. cibule a houby) nebo že vůbec není třeba základ připravovat samostatně (suroviny začnete rovnou vařit ve vodě). Na dobře rozpálené teflonové pánvi se dají smažit třeba i lívance bez oleje.
Nepřilnavý povrch
Mnoho starostí vám ušetří nádobí s nepřilnavým povrchem. Já jsem si nedávno pořídila první kousek – a povrch je skutečně nepřilnavý 🙂
Mnoho možností
O způsobech přípravy jídla bez přidaného oleje by se dalo napsat ještě mnoho. A nejspíš se na tomto webu objeví i další články. Pro nedočkavce vládnoucí angličtinou (či používající automatické překladače) je zde odkaz na krátké a jasné vysvětlení, jak osmahnout zeleninu, péct a restovat bez oleje.
Prostě tuk nepoužívejte
A nakonec dojdete k tomu, že vařit bez přidaného tuku a pleje je naprosto triviální – prostě ho nepoužíváte.