Ovesné sušenky s brusinkami

pinit

Samozřejmě bez rafinovaného cukru! Sladíme pouze banánem a jablečným pyré.

Perníkové koření dodává mimo skvělé chuti také připomínku vánoc. Sušenky se tudíž hodí mezi vánoční cukroví.

Sušenky můžete péct v troubě nebo dehydrovat v sušičce – pak jsou křupavější a vydrží déle.

pinit
0 Přidat k oblíbeným

Ovesné sušenky s brusinkami

Obtížnost: Pro začátečníky Doba přípravy 5 mins Doba vaření 30 mins Doba stání 30 mins Celková doba 1 hod 5 min
Porce: 32
Vhodné období: Vhodné po celý rok

Suroviny

Postup

  1. Banány rozmixujeme ponorným mixerem nebo rozmačkáme vidličkou a smícháme s jablečno-meruňkovým pyré.

  2. Do tekuté směsi vmícháme perníkové koření.

  3. Sušené brusinky pokrájíme na malé kousky a přidáme do směsi.

  4. Postupně vmícháme vločky.

    Směs pak nechávám chvíli stát, aby vločky nasály tekutinu. Vznikne hustá hmota.

Dehydratace či pečení

  1. Pečení v troubě

    Polévkovou lžící či lžící na zmrzlinu vytvoříme kuličky podobné velikosti, které dáme na pečicí papír na plech.

    Mokrými prsty pak z každé kuličky vytvarujeme placičku.

    Pečeme do zlatova - cca 20 min. na 180 °C.

  2. Dehydratace

    Postup je velmi podobný.

    Polévkovou lžící či lžící na zmrzlinu vytvoříme kuličky podobné velikosti, které dáme na pečicí papír.

    Mokrými prsty pak z každé kuličky vytvarujeme placičku.

    Vložíme do sušičky a sušíme cca na 60 °C do požadované míry křupavosti. Zpravidla několik hodin.

Poznámky k receptu

Dehydratace zbavuje placičky vlhkosti. Sušenky pak jsou mnohem křupavější a dobře uskladněné vydrží velmi dlouhou dobu. Nejde nám o vytvoření placiček podle principů raw stravy.

Při pečení v troubě budou placičky rychleji připravené, budou upečené (:-)) a vydrží pár dnů.