Go Back

Květákový dhál

Příprava 10 minutes
Vaření 30 minutes
Celkem 40 minutes
Typ pokrmu Hlavní jídlo
Kuchyně indická
Počet porcí 4

Suroviny
  

  • ½ kus květák větší
  • 2 kus mrkev
  • 2 kus brambory střední
  • 150 gramy bílé zelí
  • 1 kus cibule
  • ½ šálek červená čočka
  • 2 clove česnek
  • 1 čajová lžička kurkuma latté zázvor viz poznámka
  • 2 l zeleninový vývar
  • ½ šálek rostlinné mléko
  • 1 polévková lžíce citronová šťáva

Postup

  • Veškerou zeleninu pokrájenou na kousky velikosti, kterou máme rádi, vložíme do zeleninového vývaru a dáme vařit.
    Pokud nemáme zeleninový vývar, tak použijeme bio kostku zeleninového bujónu.
  • Hned přidáme i červenou čočku a česnek. 
  • Promícháme a přidáme čajovou lžičku koření kurkuma latté zázvor od firmy Sonnentor (viz poznámka).
  • Vaříme cca 30 minut ns středním ohni. Občas promícháme.
  • Na konci přidáme citronovou šťávu.
  • Na konci můžeme na zjemnění přidat rostlinné mléko.

Poznámky k receptu

  • Koření kurkuma latté zázvor (Sonnentor) používám jako zkratku, když potřebuji „ochucenou“ kurkumu. Tato směs rovnou obsahuje kurkumu (47 %), skořici, sušený zázvor (13 %), mletý muškátový oříšek, kardamom a černý pepř (vše v bio kvalitě). Dávejte si pozor - tato směs může být poměrně řízná/silná, zejména pro děti. Zpočátku použijte méně, než se s ní seznámíte. Pokud nemáte zrovna tuto směs koření při ruce, ochuťte pokrm jednotlivým kořením. Nejdůležitější je zde kurkuma, která dodá žlutou barvu a spoustu prospěšných látek.
    Ano, skutečně je koření označeno jako „latté“, protože jeho hlavním účelem je příprava tzv. zlatého mléka. V zázvorové verzi je dobré třeba při nastydnutí nebo v chladném období. Sonnentor má ještě verzi „vanilka“ - tu obvykle na zlaté mléko preferuji. Je jemnější a jakoby do sladka, takový malý dezert.
QR Code linking back to recipe