Vegetariánských borščů existuje celá řada, řekla bych. Zde byl můj záměr vytvořit „něco jako boršč.“
Samozřejmě by se nabízelo použít také čerstvý kopr - třeba ho přidat na konci, když už je zelenina uvařená. Jen jsem ho ten den zrovna neměla doma.
Červenou řepu miluji na všechny způsoby. Pokud na ni máte nemilou vzpomínku v její nejrozšířenější kyselosladké, nakládané formě, tak si to rychle vymažte z paměti. A otevřete se červené řepě v její přirozenosti ve všech jejích prospěšných účincích a skvělé chuti. Nejspíš vás překvapí.
Červená řepa je kořenová zelenina s bohatou historií. Pochází z oblasti Středomoří a byla pěstována již od starověku. Je bohatá na různé živiny a látky, které jsou prospěšné pro zdraví. Obsahuje vitamíny C, B6 a železo, důležité pro imunitní systém a krvetvorbu. Také obsahuje vlákninu, která podporuje trávení a zdravou střevní mikroflóru.
Jednou z hlavních látek obsažených v červené řepě je betanin, který jí dodává charakteristickou červenou barvu. Betanin má silné antioxidační vlastnosti a může pomáhat při ochraně buněk před poškozením způsobeným volnými radikály. Studie také naznačují, že betanin může mít protizánětlivé účinky.
Červená řepa obsahuje dusičnany, které při trávení mají vazodilatační účinky a mohou pomáhat snižovat krevní tlak. Studie naznačují, že pravidelná konzumace červené řepy může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění.
Do cca 4litrového hrnce si dejte vařit vodu.
Veškerou zeleninu pokrájejte na menší kousky a vložte do hrnce.
Fenykl, římský kmín a koriandr pomelte najemno v kávovém mlýnku a přidejte do vody se zeleninou.
Při tomto způsobu přípravy koření z celého na čerstvě namleté je chuť nejintenzivnější. Samozřejmě můžete použít i předem namleté.
Polévku vařte cca 30 min. nebo do změknutí zeleniny.
Nakonec do polévky přidejte citrónovou šťávu.