Volby tisku:

Polévka z červené čočky s citrónem

Červená čočka se vaří vcelku rychle. Není třeba ji předem máčet. Proto se dobře hodí právě do polévek.

Pokrm
Čas
Doba přípravy: 5 mins Doba vaření: 35 mins Celková doba: 40 min
Porce 4
Vhodné období Vhodné po celý rok
Popis

Jednoduchá, rychlá a chutná polévka. Skvělá jako lehká večeře. Citrónová šťáva přidaná na konci celkově zvýrazní její chuť.

Můžete přidat sezónní zeleninu podle chuti.

Suroviny
  • 1 1/2 šálek mrkev (oloupaná a nakrájená)
  • 1 šálek řapíkatý celer
  • 1 šálek cuketa
  • 1 čajová lžička římský kmín (mletý)
  • 3/4 čajová lžička koriandr (mletý)
  • 4 šálek zeleninový vývar
  • 1/4 šálek citrónová šťáva (nebo dle chuti)
  • 3 polévková lžíce kešu
  • 2 polévková lžíce hladkolistá petržel
  • černý pepř (dle chuti)
Postup
  1. Mrkev, řapíkatý celer, červenou čočku, mletý koriandr a římský kmín dejte do hrnce spolu se zeleninovým vývarem a přiveďte k varu.

  2. Přikryjte poklicí a vařte na mírném ohni asi 20 minut. Cuketu přidejte později a vařte ještě 10 minut, aby se úplně nerozvařila.

  3. V robotu či mixéru rozmixujte 1 šálek vývaru, kešu a citrónovou šťávu. Rozmixovanou směs vraťte do hrnce. 

    Místo kešu ořechů můžete použít kešu máslo, pak nemusíte mixovat. Nebo ořechy zcela vynechat a polévku pouze dochutit citrónovou šťávou.

  4. Přidejte také špenát a krátce povařte.

  5. Ochuťte černým pepřem a ozdobte hladkolistou petrželkou.

Poznámky k receptu

Pokud chcete polévku zcela bez tuku, vynechejte oříšky kešu a na konci ochuťte pouze citrónovou šťávou.

Místo špenátu můžete použít i jinou tmavou listovou zeleninu, třeba mangold.

Vlastnosti: polévka z červené čočky
Zobrazit recept na webu https://jimezive.cz/vsechny-recepty/polevka-z-cervene-cocky-s-citronem/