Lilek je plodina s bohatou historií, zajímavými výživovými hodnotami a širokým uplatněním v kuchyni.
Tajemná plodina s bohatou historií a mnoha možnostmi v kuchyni
Historie lilku sahá až do starověkého Egypta, kde byl považován za symbol plodnosti a krásy. Od té doby se lilek rozšířil po celém světě a stal se nedílnou součástí mnoha kuchyní. Dnes je oblíbeným ingrediencí v různých kulinářských tradicích.
Lilek byl poprvé pěstován v oblasti dnešního Egypta a Indie před více než 2500 lety. První záznamy o použití lilku při přípravě jídla pocházejí ze starověkého Řecka a Říma, kde byl lilek ceněn pro svou chuť i léčebné vlastnosti. V Evropě se lilek rozšířil až během středověku díky arabským obchodníkům. Postupem času se vyšlechtilo mnoho odrůd lilku, které se liší velikostí, tvarem a barevností.
Lilek je bohatý na vitamíny, minerály a vlákninu, což ho činí vynikající volbou pro zdravou stravu. Obsahuje vitamíny A, C a K, které podporují imunitní systém a zdravou pokožku. Dále je zdrojem draslíku, hořčíku a železa. Lilek je také nízkokalorickou zeleninou.
Lilek lze použít na mnoho způsobů. Je oblíbenou ingrediencí v italské kuchyni, kde se používá k přípravě parmazánového lilkového sýra nebo klasického jídla Melanzane alla Parmigiana. V indické kuchyni je lilek součástí mnoha curry směsí, jako je Baingan Bharta. V asijské kuchyni se lilek často používá k přípravě pikantních stir-fry pokrmů.
Původní barva lilku je převážně fialová, tak jak jej můžeme vidět v našich obchodech. Díky vývoji se vyšlechtilo mnoho odrůd s různými barvami, včetně bílé, žluté a dokonce pruhované.
Tento recept je variací na Lilkové rolky.
Předehřejte troubu na 180 °C.
Lilek nakrájený na tenká kolečka (cca 0,5 cm) rozložte na plech na pečicí papír a pečte po dobu cca 15 minut.
Dvě až tři polévkové lžíce vody rozehřejte ve velké pánvi a do měkka poduste cibuli, mrkev a česnek. Zalijte tomatovou omáčkou (1/4 š si nechejte na další krok, na vymazání dna pečicí nádoby). O něco později přidejte nakrájenou cuketu. Nakonec přidejte špenát a nechejte zavadnout. Směs dejte stranou.
V robotu zpracujte zelený hrášek, tofu, vodu, bazalku, oregano a černý pepř na jemnou hmotu.
Asi 1/4 šálku tomatové omáčky rozetřete na dno pečicí nádoby.
Na dno pečicí nádoby, na trochu tomatové omáčky, rozložte kolečka opečeného lilku. Jako další vrstvu rozprostřete směs tofu a hrášku. Nakonec pokryjte směsí dušené zeleniny.
Pečte 30 až 40 minut.