Neboli české UHO - univerzální hnědá omáčka. Ve velmi zdravé alternativě.
Já vím, u nás nemá UHO moc dobrý zvuk. Ale toto je skvělý recept a způsob, jak obohatit chuť třeba pečené zeleniny. Nebo bramborové kaše, jak ji mají rádi v USA - mashed potatoes with gravy.
(Zdroj a inspirace: Mary McDougall)
V rendlíku smícháme zeleninový vývar a vodu. Přidáme sojovou omáčku a přivedeme k varu.
Po lžičkách přidáváme celozrnnou rýžovou mouku. Vždy dobře promícháme, nejlépe metličkou.
Za stálého varu a míchání vyčkáme, až tekutina zhoustne.
Buďte trpěliví, mouku přidávejte po menších dávkách - vždy chvíli vařte, abyste viděli, nakolik omáčka zhoustne. Možná nebude třeba ani celých tří polévkových lžic mouky.