Volby tisku:

Hnědá omáčka bez tuku (neboli „gravy“)

Neboli české UHO - univerzální hnědá omáčka. Ve velmi zdravé alternativě.

Já vím, u nás nemá UHO moc dobrý zvuk. Ale toto je skvělý recept a způsob, jak obohatit chuť třeba pečené zeleniny. Nebo bramborové kaše, jak ji mají rádi v USA - mashed potatoes with gravy.

(Zdroj a inspirace: Mary McDougall)

Obtížnost Pro začátečníky
Čas
Doba vaření: 10 mins Celková doba: 10 min
Porce 6
Suroviny
  • 1,5 šálek zeleninový vývar
  • 0,5 šálek voda
  • 0,25 šálek sojová omáčka (tamari, nama shoyu)
  • 0,5 čajová lžička sušená cibule (mletá)
  • 3 polévková lžíce celozrnná rýžová mouka
Postup
  1. V rendlíku smícháme zeleninový vývar a vodu. Přidáme sojovou omáčku a přivedeme k varu.

  2. Po lžičkách přidáváme celozrnnou rýžovou mouku. Vždy dobře promícháme, nejlépe metličkou.

    Za stálého varu a míchání vyčkáme, až tekutina zhoustne.

    Buďte trpěliví, mouku přidávejte po menších dávkách - vždy chvíli vařte, abyste viděli, nakolik omáčka zhoustne. Možná nebude třeba ani celých tří polévkových lžic mouky.

Poznámky k receptu
  • Celozrnnou rýžovou mouku snadno nakoupíte v prodejnách se zdravou výživou či na internetu.
    • Můžete si ji také sami připravit ve výkonném mixéru. V tom případě ještě mouku před použitím prosijte, aby neobsahovala tuhé části.
Zobrazit recept na webu https://jimezive.cz/vsechny-recepty/hneda-omacka-bez-tuku-neboli-gravy/