Samozřejmě bez rafinovaného cukru! Sladíme pouze banánem a jablečným pyré.
Perníkové koření dodává mimo skvělé chuti také připomínku vánoc. Sušenky se tudíž hodí mezi vánoční cukroví.
Sušenky můžete péct v troubě nebo dehydrovat v sušičce - pak jsou křupavější a vydrží déle.
Banány rozmixujeme ponorným mixerem nebo rozmačkáme vidličkou a smícháme s jablečno-meruňkovým pyré.
Do tekuté směsi vmícháme perníkové koření.
Sušené brusinky pokrájíme na malé kousky a přidáme do směsi.
Postupně vmícháme vločky.
Směs pak nechávám chvíli stát, aby vločky nasály tekutinu. Vznikne hustá hmota.
Polévkovou lžící či lžící na zmrzlinu vytvoříme kuličky podobné velikosti, které dáme na pečicí papír na plech.
Mokrými prsty pak z každé kuličky vytvarujeme placičku.
Pečeme do zlatova - cca 20 min. na 180 °C.
Postup je velmi podobný.
Polévkovou lžící či lžící na zmrzlinu vytvoříme kuličky podobné velikosti, které dáme na pečicí papír.
Mokrými prsty pak z každé kuličky vytvarujeme placičku.
Vložíme do sušičky a sušíme cca na 60 °C do požadované míry křupavosti. Zpravidla několik hodin.
Dehydratace zbavuje placičky vlhkosti. Sušenky pak jsou mnohem křupavější a dobře uskladněné vydrží velmi dlouhou dobu. Nejde nám o vytvoření placiček podle principů raw stravy.
Při pečení v troubě budou placičky rychleji připravené, budou upečené (:-)) a vydrží pár dnů.