Volby tisku:

Dýně hokaidó nadívaná pohankou a houbami

Letos poprvé nám dozrály různé dýně... hokaidó, špagetová a máslová. Konečně jsme našli správné místo na zahradě.

V tomto receptu používám dýni hokaidó, protože se nemusí loupat a dobře se propeče.

Tento pokrm je hodně vydatný a jistě se hodí na sv. Martina, Díkůvzdání či k vánoční večeři.

Způsob přípravy
Obtížnost Středně obtížné
Čas
Doba přípravy: 30 mins Doba vaření: 40 mins Celková doba: 1 hod 10 min
Porce 6
Vhodné období Podzim
Suroviny
    Pohanka na nádivku
  • 1 šálek pohanka (suché, před uvařením)
  • 2 šálek kysané zelí
  • 0,5 litr zeleninový vývar
  • 3 clove česnek
  • Tmavá část nádivky
  • 2 kus cibule
  • 1/3 kus celer bulva
  • 200 g žampiony
  • tamari
  • umeocet
  • hladkolistá petržel
  • Dýně na zapečení
  • 1 kus dýně hokaidó (větší)
Postup
    Pohanka
  1. Nejprve si uvaříme pohanku. Do hrnce dáme vývar, pohanku, kysané zelí a česnek. Vaříme do měkka.

  2. Tmavá část nádivky
  3. V dostatečně velké nádobě s nepřilnavým dnem orestujeme cibuli. Dolejeme vždy malé množství vody, aby se cibule nepřipálila. Restujeme do hněda.

  4. Přidáme na plátky nakrájené žampiony a na drobné kostičky nakrájený celer. Pokračujeme v restování a podlévání. Houby začnou pouštět vodu, tudíž nebude třeba tolik vody na podlévání. 

  5. Ochutíme tamari a umeoctem. Dobře promícháme.

  6. Obě části nádivky smícháme dohromady.

  7. Dýně na zapečení
  8. Troubu rozehřejeme na 180 °C.

  9. Dýni dobře omyjeme.

  10. Vezmeme větší dýni hokaidó. Uřízneme pouze horní část i se stopkou, aby nám vznikla taková čepička či poklice. Dýni vydlabeme - zbavíme všech semínek.
  11. Dýni napěchujeme nádivkou. Dobře ji upěchujeme lžící.
  12. Dýni uzavřeme odříznutou horní částí a dáme péct na cca 30 až 45 minut až bude dýně měkká. To můžeme vyzkoušež vidličkou.

  13. Upečenou dýni rozkrájíme na kousky k podávání i spolu s nádivkou.

Poznámky k receptu

Zkuste podávat s jadérky z granátového jablka. Jejich kyselost i sladkost a svěžest vše krásně doplňuje.

Hodí se i zelený salát.

Vlastnosti: dýně hokaidó
Zobrazit recept na webu https://jimezive.cz/vsechny-recepty/dyne-hokaido-nadivana-pohankou-a-houbami/