Letos poprvé nám dozrály různé dýně... hokaidó, špagetová a máslová. Konečně jsme našli správné místo na zahradě.
V tomto receptu používám dýni hokaidó, protože se nemusí loupat a dobře se propeče.
Tento pokrm je hodně vydatný a jistě se hodí na sv. Martina, Díkůvzdání či k vánoční večeři.
Nejprve si uvaříme pohanku. Do hrnce dáme vývar, pohanku, kysané zelí a česnek. Vaříme do měkka.
V dostatečně velké nádobě s nepřilnavým dnem orestujeme cibuli. Dolejeme vždy malé množství vody, aby se cibule nepřipálila. Restujeme do hněda.
Přidáme na plátky nakrájené žampiony a na drobné kostičky nakrájený celer. Pokračujeme v restování a podlévání. Houby začnou pouštět vodu, tudíž nebude třeba tolik vody na podlévání.
Ochutíme tamari a umeoctem. Dobře promícháme.
Obě části nádivky smícháme dohromady.
Troubu rozehřejeme na 180 °C.
Dýni dobře omyjeme.
Dýni uzavřeme odříznutou horní částí a dáme péct na cca 30 až 45 minut až bude dýně měkká. To můžeme vyzkoušež vidličkou.
Upečenou dýni rozkrájíme na kousky k podávání i spolu s nádivkou.
Zkuste podávat s jadérky z granátového jablka. Jejich kyselost i sladkost a svěžest vše krásně doplňuje.
Hodí se i zelený salát.