Domácí mandlové máslo

pinit

Mandle mají dlouhou a bohatou historii, která sahá až do Starověku. Pocházejí ze Středního východu a pěstují se již po tisíce let. Mandloně jsou známé svou schopností růst i v suchých oblastech a jsou považovány za jedny z nejstarších pěstovaných plodin.

V průběhu času se mandle staly oblíbeným jídlem a důležitou součástí mnoha kulinářských tradic. Využívají se v různých pokrmech a sladkostech po celém světě. Například ve středomořské kuchyni se mandle často používají ve sladkých dezertech, jako jsou mandlové sušenky, marcipán nebo v tradičním italském dezertu cannoli. Ve východní kuchyni jsou mandle nezřídka součástí slaných jídel, jako jsou tažín (tajin, tadžín) nebo různé omáčky.

Mandle jsou velmi výživné a mají mnoho přínosných vlastností. Jsou bohaté na zdravé tuky, bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Obsahují také antioxidanty, které chrání tělo před volnými radikály a přispívají ke snížení rizika vzniku některých onemocnění. Mandle jsou také zdrojem vitamínu E, který je důležitý pro zdravou pokožku, vlasy a nehty. Obsahují vápník důležitý pro zdravé kosti a zuby. Díky své výživné hodnotě jsou mandle ideální svačinou a mohou pomoci udržet pocit sytosti mezi jídly.

Mandlové máslo je dalším populárním produktem z mandlí. Je výsledkem delšího mixování mandlí a má bohatou a krémovou chuť. Mandlové máslo je oblíbené mezi vegany a vegetariány, protože je bohatým zdrojem bílkovin a zdravých tuků. Je skvělým zdrojem energie a může být vynikajícím doplňkem různých receptů. Můžete ho přidat do koktejlu, smoothie, slaných jídel, zálivek, dezertů nebo ho jednoduše natřít na plátky jablka.

Celkově jsou mandle vynikajícím zdrojem živin a jsou dobré pro zdraví. Jezte je samostatně, používejte jako součást receptu nebo v podobně mandlového másla – vždy oceníte jejich jedinečnou chuť. Také zde však platí „všeho s mírou“ – podle některých doporučení by měl zdravý člověk ořechů a semínek zkonzumovat nejvýše 1/4 šálku či jednu malou hrst denně.

Domácí mandlové máslo

Doba přípravy 10 min Doba vaření 20 min Doba stání 10 min Celková doba 40 min
Porce: 30
Vhodné období: Vhodné po celý rok

O receptu

Mandlové máslo je vcelku snadné vyrobit si doma. Vyjde vás to výrazně levněji než mandlové máslo kupovat. Právě cena v obchodech mě přiměla začít si jej vyrábět sama.

Mandle je důležité předem opražit v troubě - uvolňují se potřebné látky a výsledné máslo má lepší chuť.

Mandlové máslo se dá vyrobit jak z loupaných, tak neloupaných mandlí. Mandlové slupky mají spoustu důležitých živin, a nejen proto preferuji neloupané mandle. Pokud se rozhodnete pro loupané mandle pražte v troubě kratší dobu.

Nemá úplně smysl připravovat máslo z menšího množství než 400 g. Výsledný produkt je tekutý a díky konzervaci ve vlastním oleji poměrně dlouho vydrží (samozřejmě, pokud ho nesníte na posezení).

Já připravuji mandlové máslo pomocí poměrně obyčejného kuchyňského robota. To se mi osvědčilo nejlépe. Někteří ho připravují pomocí mixéru - ačkoliv mám velmi dobrý mixér s mnohem větším výkonem, osvědčil se mi postup s kuchyňským robotem.

Suroviny

Postup

Pražení mandlí

  1. Rozeřehřejte troubu na 180 °C.

  2. Mandle rozložte na pečicí papír na plech a vložte do trouby. Nechejte v troubě max. 10 min.

  3. Vyjměte mandle z trouby a nechejte vychladnout.

Výroba mandlového másla

  1. Vychladlé mandle vsypte do kuchyňského robota.

  2. Robota pusťte na nižší rychlost. (Můj přístroj má dva stupně rychlosti, takže u mě je to jednička.)

  3. A nyní se obrňte trpělivostí a v žádném případě se nenechejte svést k tomu, abyste k mandlím v kterékoliv fázi přidali olej. Nikdy nepřidávejte olej!

  4. Robot mandle nejprve rozseká na jakousi „strouhanku“. Ta začne postupně vlhnout, tj. začne se uvolňovat mandlový olej.

  5. Pokračujte ve zpracování. Robot stále na nižší rychlost. Podle potřeby dejte přístroji odpočinout, aby se nespálil motor.

    Mandlová hmota se postupně začne proměňovat.

  6. Nejprve bude houstnout, takže ji podle potřeby stírejte lžící či škrabou z boků a ze dna nádoby.

    V jednu chvíli může vzniknout i jedna velká koule nebo několik menších, tuhých kusů.

  7. Vy stále vytrvejte, nepřidávejte olej!

    Hmota začne postupně řídnout, až nakonec nabude vzhledu viskózní hmoty podobné oleji, ale hustší, protože obsahuje i zpracované celé mandle.

  8. Pokračujte ve zpracování, dokud nedosáhnete vámi žádané hustoty/řídkosti.

Poznámky k receptu

Dávejte pozor na přehřátí kuchyňského robota! Pracujte se přestávkami, dejte přístroji odpočinout a vychladnout.

Skutečně k mandlím nepřidávejte žádný olej na rozjetí či zředění v průběhu zpracování!

Počet porcí berte s rezervou :-) Snažila jsem se to odhadnout na polévkové lžíce.

Vlastnosti: pasta z mandlí, mandlové máslo

Leave a Comment